Лодка за захранка от България или от алиекспрес?

    В наши дни все по-популярни стават китайските сайтове, които предлагат различни стоки на привидно по-ниски цени. Наред с това все по-често се срещат и хора, които пият по една студена вода след т.нар. изгодна сделка с Китай. В тази статия ще се опитаме да опишем всички плюсове и минуси на купуването на лодка за захранка от китайски сайт. 

По-надолу ще видите и видео със сравняване на цени. Ако твърдо сте решили да си купувате лодка за захранка от Китай, моля изчетете статията докрай. Бъдете информирани! А крайното решение е изцяло ваше.

При всяка покупка водещ фактор винаги е ЦЕНАТА. В двете видеа накрая на статията може да видите сравняване на цените в български и китайски сайт. Според мен обаче не цените са толкова съществените, колкото начините, по които обявите се опитват да ви заблудят. Видеата са две,за да видите, че обявите не са предварително подбрани, а съвсем спонтанно отворени.

Другото важно, което трябва също да премислите е дали искате ГАРАНЦИЯ. Ако отговорът е да, то значи тук Китай тотално отпада като опция. Китайските сайтове гаранция не дават! Дори и да имате нещо като такова обещание, то знайте, че пратката пътува до Китай и обратно за ваша сметка! Това в цифри звучи около 200 лв. Каква гаранция даваме ние може да прочетете тук.  

Ако все пак сте решили да си поръчате лодка от Китай трябва да имате предвид и ДДС и мито 20 % +10% (ако сте платили общо над 300лв за стоката), цесия от DHL 24 лв,+ 20 лв митническа декларация. (това е по ценоразписа на DHL) + непредвидени разходи като тези в този линк + в момента колкото и абсурдно да ви се струва има и такса ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ :) не е голяма но.... + банкова такса (на стойност, колкото една закуска в ресторант в Доспат например ). Трябва да си извадите и ЕОРИ номер. Всяка стока над 30 лв  се задържа на митница според закона. Тук има една добра и една лоша новина. Започваме от добрата.

Вашата пратка може да мине между капките и да си я получите без да платите и една стотинка отгоре в цената, която вече сте платили в китайския сайт.

Лошата новина е, че вероятността това  да се случи е минимална, тъй като лодка за захранка не е калъфче за телефон. Тежките и обемни пратки се задържат. Митничарите знаят, че те не стуват 5 $ както пише на кашона. В такъв случай имате да плащате 20% отгоре в цената и ще трябва да висите и между 1-5 часа на митницата, за да си освободите пратката. Процедурата е доста тежка и неосъвременена. Ако сте си мислели, че висенето в КАТ е несравнимо и подскачането от гише на гише няма аналог в друга институция, то отидете на митницата. Отплеснах се от любов към митниците. Но нека се върнем на нашите лодки за захранка. Моят съвет е, ако си поръчвате лодка от Китай винаги имайте едно на ум и си пригответе и едни 20% отгоре в цената. Ако ви се размине се почерпете с тях :) .

Другото предимство на пазаруването от България, е че то  БЕЗ ЧАКАНЕ. Поръчвате днес и утре е при вас. Или в най-лошия случай в края на седмицата. Т.е за уикенда ще хващате риба с новата си лодка. Освен това имате и опция преглед и тест преди да платите.

Друг фактор, който трябва да имате предвид е и СЕРВИЗИРАНЕТО НА ЛОДКИТЕ. Коректните търговци предлагат гаранционен, след гаранционен сервиз и всички видове резервни части.

В заключение, можем да ви посъветваме да си вземете лодка от по-сигурния търговец, който в случай на евентуален дефект веднага би се отзовал. Кои търговци са по-сигурни вие ще прецените сами.

Най-накрая, но не на последно по важност място, е. Зачестиха случаите в които ни се обаждат и ни казват, че са закупили FLYTEC лодка на много изгодна цена от около 90 долара, но когато си получат пратката, се оказва, че са получили (FLYTEC repair set) комплект за ремонт на лодки ФЛАЙТЕК. Този комплект не само че не може да се кара във вода, но и от него дори и сервизите не искат да направят лодка, защото отнема много време и много други допълнителни резервни части.

Успех с пазаруването и наслука!

Горещо ви препоръчваме да видите следната отлична лодка boatman actor

П.С. Публикуваме нарочно два клипа за сравнение на цените, за да видите, че обявите не са предварително подбрани, а съвсем спонтанно отворени.