Риболов на шаран и амур с лодка

Риболов на шаран и амур с дистанционно управляема лодка

Шаранът е една от най страхливата риба обитаваща нашите водоеми и затова тя се храни при подходящи за нея условия. У нас такива условия трудно се осъществяват по бреговете на язовирите. Освен това постоянната промяна в нивата на язовирите също така допринася за лошия апетит на този вид риба. Това се дължи на факта, че шараните трудно се справят с промяната на хидростатичното налягане в техният плавателен мехур. През този период те боледуват и трудно преодоляват това състояние. През горещите летни месеци температурите на крайбрежните води се покачват значително и съдържанието на кислород намалява. Като прибавим и крайбежния шум причинен от хората, всичко това води до оттегляне на този вид риба в подълбоки, по спокойни и по прохладни води.

 Тук идва времето да потърсим рибите в техните зони на спокойствие тоест там където  могат да похапнат  спокойно без да се страхуват. Откриването на тези места особено когато водоема е непознат става със сонар. След това се маркира мястото със джипи- еса който е вграден в лодката (или с шамандура) и идва ред на захранването. От моят дългогодишен опит съм установил, че захранката е най-добре да се достави с дистанционно управляема лодка. Тези лодки са безшумни и спестяват доста усилия , време и други неудобства в сравнение при захранване и изнасяне с гумените лодки.

язовир

Шарана най често обитава равнини участъци от дъното на водоемите, а амурите трябва да се търсят на ръба преди дълбоките места. Между  колегите името на този ръб го наричаме шкарп. Шкарпът най точно се вижда със сонара на лодката. Само да отбележа, че амурите не са типично дънни риби. През летните  месеци и особенно раната есен шарна се храни интензивно за да натрупа хранителни запаси които ще само нужни през зимните месеци на летаргия. Ако можете да определите какъв вид е дъното къде то ще захранвате и изнасяте стръвта ще е много добре. Има общо взето три вида дъна: тинесто, песъкливо и каменисто. Каменистото дъно не е най любимото на шарана място. Видът дъно  може да се определи със сонара от електрическата лодка. Видът на дъното има значение затова как да представим стръвта за успешния улов. Важна е и температурата около хранителното поле. Много често шарана в големите язовири обитава тъй наречения термо-клин. Това е границата между двата слоя вода (студена и топла). Термо клинът се индифицира от дистанционния сонар на лодката.  Монтажът необходим за термо-клина се нарича зиги риг.

Сега идва ред какъв монтаж да използваме (разбирасе само косъм). При тинесто дъно трябва да се направи монтаж тип поп–ъп. За целта стръвта се повдига от дъното с помоща на оливетка или малко топче от пластично олово, но забележете не повече от 4 сантиметра над  дъното. Ако стръвта е царевица това се постига с повдигач. Ако стръвта е протеиново топче то трябва да е тип поп–ъп.  Готови сме, включваме сигнализаторите и чакаме шаранския рън. Наслука колеги и не забравяйте за хоманното отношение кьм нашите любими шарани и амури!!!